Kekik, ballıbabagiller familyasına ait ve 40 cm uzunluğa kadar erişebilen bir bitkidir. Elverişli toprakları sebebiyle Türkiye’de de yaygın olarak yetişebilen kekik, çok fazla yetişiyor olmasının etkisiyle farklı kekik türlerinin de oluşmasına olanak sağlar. Genellikle baharat, tat ve koku verici olarak kullanılan kekiğin farklı kullanım alanları da söz konusudur. Kekik faydalarının başında iştah açması, idrar söktürmesi, sindirimi iyileştirmesi, bağışıklığa iyi gelmesi, öksürüğü hafifletmesi, aknelere azaltması ve hazımsızlığı gidermesi gelir.
Kekik Nedir?
Kekik, ballıbabagiller ve nane ailesine ait olan, keskin kokusu ile dikkat çeken ve anavatanı Akdeniz olarak bilinen bir bitkidir. Türkiye’de de yaygın olarak yetişen kekik bitkisinin dünya üzerindeki ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’i Türkiye’den karşılanır.
Daha çok yemeklerde ve et ürünlerinde sıklıkla tercih edilen kekik, sağlık üzerindeki faydalarıyla da bilinir. En önemli faydalarından biri iştah açması, bağışıklığa iyi gelmesi ve öksürüğü azaltması olan kekik aynı zamanda idrar söktürür, sindirimi iyileştirir, akneleri azaltır, hazımsızlığı giderir, adet dönemi ağrılarını azaltabilir, kalp-damar hastalıklarını riskini azaltabilir.
Farklı türleri bulunan kekik bitkisinin en çok ihracatı yapılan türü izmir kekiğidir. Bunun yanında İstanbul kekiği ve toka kekiği de bilinen kekik türlerindendir.
Kekik Türleri Nelerdir?
İhracatı en çok yapılan kekik türü İzmir kekiğidir. Genellikle eczacılıkta kullanılan İzmir kekiği aynı zamanda halk arasında bilyeli kekik olarak da bilinir. İzmir kekiğinin dışında İstanbul kekiği, toka kekiği ve beyaz kekik de bilinen kekik türleri arasındadır.
İzmir Kekiği: Halk arasında bilyeli kekik, peynir kekiği, güve kekiği, taş kekiği isimleriyle de bilinir. İhracatı en çok yapılan İzmir kekiği, genellikle eczacılıkta kullanılır.
İstanbul Kekiği: İstanbul kekiği, halk arasında kara kekik olarak bilinir. Baharat ve çay yapımında kullanılır. Böcekleri bitkilerden uzak tutmak amacıyla da kullanılır.
Toka Kekiği: Toka kekiği, dünyada sadece Isparta’nın Sütçüler ilçesinde yetişme imkanı bulur. Sütçüler kekiği ismiyle bilinen Toka kekiği, Avrupa, Hindistan, ABD ve Kanada olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilir.
Beyaz Kekik (Alanya kekiği): Alanya kekiği olarak bilinir. İçerisinde bulunan karvakrol maddesi ile akciğer kanserinin tedavisinde kullanılan beyaz kekik, daha çok yağ şeklinde tüketilir.
Dağ Kekiği: Suriye kekiği olarak da bilinir. Dağlarda ve kayalık bölgelerde doğal olarak yetişir. Yemeklerde kullanılmasının yanı sıra çay şeklinde de tüketilir.
Türkiye’de, bu kekiklerin yanı sıra Akdeniz kekiği, tarla kekiği, yabani kekik gibi kekik türleri de yetişir.
Kekik Faydaları Nelerdir?
Adet ağrılarını hafifletmesi, öksürüğü azaltması, sindirim sistemini koruması, kan dolaşımını hızlandırması, kan basıncını düzenlemesi, kalp sağlığını desteklemesi ve sakinleştirici etkisi kekik faydalarındandır. Kekik bakteri ve mantar enfeksiyonlarını da önleyeci etkiye sahiptir.
Kekik solunum yolu sorunlarını rahatlatmayı sağlar, balgam söktürücü ve iltihap gidericidir. Antibakteriyel etkiler sağlar, bronşit, astım, boğaz ağrısı veya mevsimsel alerjileri semptomlarını azaltmaya yardım edebilir.
Kekik özellikle A vitamini ve C vitamini açısından zengindir . A vitamini mukoza zarı, göz sağlığı ve cilt sağlığı için önemli bir vitamindir. C vitamini bulaşıcı hastalıklara karşı direnç göstermek ve zararlı proinflamatuar serbest radikallere karşı vücudu korumaya yardım eder. Lutein, zeaksantin ve timonin gibi içerdiği antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye ve ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Kekik faydaları genel olarak şunlardır:
Kekik tüketimi bağışıklığa iyi gelir
Mantar ve enfeksiyon önleyici ve giderici etkiye sahiptir
Kekik adet ağrılarını hafifletir
Öksürüğü azaltır
Kekik idrar söktürücüdür
Sindirim sistemini korur
Kan dolaşımını hızlandırır
Kekik kalp sağlığını destekler
Kan basıncını düşürür
Akne ve sivilce tedavisine yardımcıdır
Sakinleştirici etkisi söz konusudur
Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye yardım eder
Anemiyi önlemeye yardımcı olabilir
Düzenli kullanılırsa diş eti problemlerine iyi gelir
Bronşit tedavisinde kullanılabilir
Kekik iştah açıcı bir bitkidir
Kekik iştah açıcıdır
Yemeklere ve özellikle et ürünlerine eklendiğinde kekiğin iştah açıcı bir özelliği olduğu dikkat çeker.
İlgili Kategoriler